Over ons

Stichting Lindefilm is begin 2022 opgericht. Het doel van de stichting is in de eerste plaats het beheer van het archief van filmmaker Willem van der Linde (1950). Onder de naam Lindefilm was en is Willem al vanaf 1977, na vier jaar opleiding Nederlandse Filmacademie, werkzaam als freelance cameraman en producent. Naast werk voor diverse opdrachtgevers en doeleinden filmde hij ook voor eigen producties, meestal in samenwerking met omroepen, landelijk en gewestelijk. Daarnaast maakte hij het één en ander zonder directe externe opdracht.

Na voltooiing van de documentaire De Legende, mét en óver blueszanger Cuby / Harry Muskee, eerste helft 80-er jaren voor Vara-TV, bleef hij Harry met de camera volgen. Door de jaren heen werd een grote hoeveelheid filmmateriaal verzameld die tot nu toe grotendeels ongebruikt is gebleven.

Een belangrijk deel van dit archief vormt het Amerika-materiaal: al vóór het draaien van De Legende bestond het plan om met Muskee een reis naar Amerika te maken. Benodigde subsidie en medewerking daarvoor bleef uit. Toch kon Willem ruim 15 jaar later, in 1999, gedurende drie weken een radioreis van Harry door de Verenigde Staten filmen. Reizend door de gebieden van oorsprong van zijn bluesmuziek, het Amerika waar Harry zich naast zijn lof voor de bluescultuur ook menigmaal kritisch uitlaat over wat hij ziet en meemaakt.

Daarvóór en daarna filmde hij Muskee door de jaren heen op diverse plekken, vooral bij optredens en studio opnames. Naast Muskee in actie filmde hij interviews, ook met omringende muzikanten.

Zo ontstond al met al een belangrijke hoeveelheid uniek beeldmateriaal van Muskee. Dit materiaal biedt alle mogelijkheden om filmisch te monteren tot één lange of meerdere korte documentaires.

Terugkijkend in het filmmateriaal zie je bij Harry een drive en motivatie die van blijvende betekenis is, namelijk zijn liefde, respect en enorme waardering voor de uitvinders en voordragers van de Blues: het uit erbarmelijke omstandigheden van slavenarbeid in de moerassen van de Mississippi-Delta ontstane muzikale geluid, een fundament van de hedendaagse muziekcultuur.

Harry zelf gaf vaak te kennen: ‘Het gaat over de muziek, niet over mij!’ Heel kenmerkend voor de nu alweer ruim tien jaar geleden gestorven ‘Ster’, die hij toch ook wel was!

Stichting Lindefilm wil helpen wegen en middelen te vinden voor compilatie en publicatie van dit door Willem van der Linde na te laten archiefmateriaal.

Zie voor uitgebreide motivatie het betreffende menu-onderdeel.